Peters

Vlaamse rijders zijn goed vertegenwoordigd op de erelijsten van het WK motorcross en de MX of Nations, het wereldkampioenschap voor landenteams. Da’s geen toeval want er waren bij ons altijd heel wat beoefenaars van deze populaire sporttak. Maar hoe begin je eigenlijk met crossen? Met die vraag in het achterhoofd ontwikkelden Motorsport Vlaanderen, Sport Vlaanderen, de Vlaamse circuiteigenaars en Motorsport Future een pasklaar antwoord.

Onze “peters” zijn zelf nog jong maar hebben toch al een heel weg afgelegd!  Ex-jeugdwereldkampioen motorcross Jago Geerts en toptalent Liam Everts zijn de boegbeelden van MX for Kids. De jonge motorsporters behoren beiden in hun categorie tot de wereldtop en steken graag hun schouders onder MX for Kids.

Snelheid, techniek, fysiek maar ook durf zijn voor elke motorcrosser cruciaal.  De 23-jarige Jago Geerts weet er alles van. Dit seizoen gaat de gedreven Yamaha fabrieksrijder de strijd om de wereldtitel aan.  Zowel Geerts als Everts kregen motorsport met de paplepel ingegoten. Jago’s vader Herman was immers monteur voor tal van toprijders. Bovendien is Geerts afkomstig uit het crossgekke Balen waar de Internationale wedstrijd van de Keiheuvel uitgroeide tot een sportief monument. Als jouw pa én opa wereldkampioenen waren, kan het niet anders dan dat je vroeger dan later ook op de motor beland. En zo geschiedde het dan ook voor de 19-jarige Liam Everts. Niet alleen in Vlaanderen maar ook ver daarbuiten is de naam Everts synoniem met motorcross. “Voor mij was het heel normaal dat ik begon met crossen,” begint Liam. “Eens je achter het starthek staat maakt het echter niet uit hoe je heet of wie je papa is. Iedereen wil winnen!” 

Liam everts

“Sinds enkele jaren ben ik heel intensief en professioneel met motorcross bezig. Dat moet gewoon als je de beste wil worden! Maar het is niet nodig om zo fanatiek te zijn om te genieten van het crossen zelf. Toen ik naar de lagere school ging, merkte ik dat veel kinderen er geen benul van hadden wat onze sport precies inhield. Daarom is het zo vet dat MX for kids er nu is! Iedereen kan het eens proberen. Beginnen met motorcross is ook helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. De elektrische KTM crossmotoren zijn bijvoorbeeld super gemakkelijk om mee te rijden. En alles wordt goed uitgelegd door de trainers. Je bent er zo mee weg…  Voor je het weet, heb je de microbe te pakken,” lacht Liamski.

www.liameverts72.com

Jago Geerts

“Natuurlijk staat er nu veel meer op het spel dan toen ik begon met crossen maar het plezier van het rijden blijft super belangrijk. De controle van de motor, het gevoel om door de lucht te vliegen of een andere rijder in te halen, het is na al die jaren nog even speciaal. Om fit te zijn beoefen ik ook andere sporten maar niets geeft me diezelfde kick of voldoening als motorcross. Dat nu meer kinderen dankzij MX for kids kunnen proeven van onze sport is echt de max!”

www.jagogeerts.be